Samen uw scheiding regelen

Ooit hebben jullie samen besloten te gaan trouwen of te gaan samenwonen. Met waarschijnlijk als uitgangspunt nooit te gaan scheiden of uit elkaar te gaan. Hoe lastig is het dan als je toch op het punt gekomen bent dat scheiden de enige mogelijkheid nog is. Vaak gaat er een langdurig en pijnlijk proces, met veel twijfels, aan vooraf voordat de beslissing uiteindelijk is genomen. En dan nog is de ene partner waarschijnlijk een stapje verder dan de ander. Toch doe je er verstandig aan samen te scheiden, zodra jullie daar beiden klaar voor zijn. Samen het hele proces van de scheiding door te lopen en alles goed te regelen. Zeker als jullie samen ook kinderen hebben. Je blijft tenslotte samen ouders.

...........

Met een mediator regel je de hele scheiding samen. Als je uit elkaar gaat moeten er over heel veel zaken afspraken gemaakt worden. Alle zaken die met het huwelijk of het samenwonen te maken hebben worden besproken.

...........

De mediator zet met u alle bezittingen en schulden op een rijtje. Kijkt samen met u of er huwelijkse voorwaarden zijn en hoe deze verder uitgewerkt moeten worden bij scheiding. Bent u getrouwd in gemeenschap van goederen dan is ook van belang hoe de verdeling verder uitgewerkt wordt. Ook fiscaal.

...........

Als er minderjarige kinderen zijn dan bent u verplicht samen een ouderschapsplan op te stellen............

Hierin wordt vast gelegd hoe u de zorg en de financiƫn gaat verdelen. Wij zijn als mediators ook opgeleid tot KIES omgangsbegeleiders. Met een Kies programma voor kinderen, worden kinderen ook begeleid tijdens de scheiding van hun ouders.

...........

Ook wordt er besproken wat er met de (eigen) woning gaat gebeuren. Wie blijft er in wonen, wie kan/gaat de woning overnemen? En wat zijn daar de gevolgen van?

...........

De scheiding heeft ook invloed op het opgebouwde pensioen. Ook daar moeten afspraken over worden gemaakt. Zowel over het ouderdomspensioen als over het nabestaanden pensioen.

...........

Als jullie beiden het uiteindelijk eens zijn over de afspraken wordt alles vastgelegd in een ouderschapsplan en scheidingsconvenant. Wij, Elise Janssen en Els Mintjes, scheidingsmediators, zorgen ervoor dat de stukken ingediend worden bij de rechtbank. Zodra er een beschikking door de rechtbank is afgegeven zorgen wij ook voor de afhandeling bij de gemeente; de inschrijving van de (echt)scheiding in de Basisregistratie Personen.

Samen scheiden betekent in overleg met elkaar afspraken kunnen maken over de toekomst. Het betekent compromissen met elkaar kunnen sluiten. Daar wordt u beiden uiteindelijk alleen maar beter van.