Page content

Scheiden hoe vertel ik het mijn kind?

Het is één van de moeilijkste dingen van scheiden: de kinderen het slechte nieuws brengen. Elise Janssen van scheidingspraktijk Apart Verder geeft tips hoe u dat het beste kunt aanpakken.

VERTEL HET SAMEN.

Als het lukt zou het mooi zijn om het samen aan de kinderen te vertellen. Hiermee laat je zien dat je samen ouders blijft. Een belangrijke vaste waarde, het thuisfront met de twee ouders, wordt onder de kinderen vandaan gehaald. Dan is het signaal dat je samen ouders blijft, voor kinderen belangrijk. Bespreek samen als ouders vooraf wanneer je het wil vertellen, wat je wil gaan zeggen en wie wat gaat zeggen in een sfeer zonder spanning.

GEBRUIK POSITIEF TAALGEBRUIK

U kunt de kinderen niet behoeden voor verdriet en veranderingen die gepaard gaan met een scheiding. Wel kan deze pijn worden verzacht door de boodschap goed te vertellen, ofwel zonder verwijten en door positief taalgebruik. Zeg niet: ‘Mama en papa hadden veel ruzie.’ Het woord ‘ruzie’ is negatief. Zeg liever: ’Mama en papa begrepen elkaar op een gegeven moment niet meer zo goed.’

STEM UW VERHAAL AF OP HUN BELEVINGSWERELD

Oudere kinderen snappen in de regel beter dat relaties vaak niet voor eeuwig zijn. Vertel ze dan ook de waarheid. Met jonge kinderen (4-10 jaar) kunt u samen een boek lezen over scheiden en er dan samen over praten.

STEL DE KINDEREN GERUST

Geef aan dat de reden dat je uit elkaar gaat, niet bij de kinderen ligt. Leg uit dat het een beslissing is tussen u en uw partner en dat de kinderen er niets mee te maken hebben. Maak ook meteen duidelijk dat ze niet hoeven te kiezen tussen papa en mama. Nodig de kinderen uit om vragen te stellen en ga op alle vragen in, hoe triviaal ze in uw ogen ook lijken. Kleine kinderen kunnen allerlei angsten hebben na een scheiding. Ontzenuw deze angsten en pak zo snel mogelijk, bij mama en papa, het gewone leven weer op. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld de dagelijkse rituelen zoveel mogelijk vast te houden.

BELAST DE KINDEREN NIET ONNODIG

Veel kinderen stellen vragen over geld. ‘Hoeveel alimentatie betaalt papa dan?’ Zeg tegen ze dat u dit samen goed hebt geregeld en dat ze zich geen zorgen hoeven te maken om geld.

BLIJF PRATEN

Geef de kinderen alle tijd en ruimte hun gevoelens te uiten. Doen ze dit niet uit zichzelf, praat dan regelmatig met ze. Ook al gaat het ogenschijnlijk goed met ze. U kunt zeggen: ‘Ik zie dat het goed met je gaat, maar is dat ook echt zo?’ Meisjes kunnen zich terugtrekken op hun kamer, jongetjes kunnen agressief worden of gaan liegen. Met dit ‘lastige’ gedrag zeggen ze eigenlijk: help, ik heb het moeilijk. Boosheid is een normale reactie bij pubers. Ook kunnen ze gaan spijbelen of ineens gaan drinken. Verlies ze niet uit het oog. Ze blijven u nodig hebben.

 

 

 

Comment Section

0 reacties op “Scheiden hoe vertel ik het mijn kind?

Plaats een reactie


*