Page content

Scheiden en nu?

Scheiden en nu?

De meeste mensen die scheiden, doen dat maar één keer in hun leven, zodat zij vaak niet weten wat te doen bij scheiding. Mensen geven aan te gaan scheiden, maar hebben geen idee wat daar allemaal bij komt kijken. Dit zijn de meest voorkomende zaken zijn waaraan je moet denken:

  • De zorg voor de kinderen
  • Verdeling bezittingen en schulden
  • Huis
  • Verevening pensioenen
  • Kinder- en/of partneralimentatie

Scheiden en uw kinderen

Uiteraard staan bij een scheiding de kinderen centraal: iedere ouder wil toch het beste voor zijn of haar kinderen en daarom zijn goede afspraken van cruciaal belang. Het is bovendien verplicht om een ouderschapsplan op te stellen waarin de ouders de diverse afspraken vast leggen. Met het spel-en praatprogramma van KIES (Kinderen in Echtscheiding Situaties) helpen wij uw kinderen beter door de scheiding heen, wij doen dit samen met leeftijdsgenootjes. Kinderen vinden het heel fijn om ook gehoord te worden en hun mening te mogen geven.

Verdeling van bezittingen en schulden

Bij een scheiding moet altijd een overzicht gemaakt worden van alle gezamenlijke bezittingen en schulden. Als je een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap hebt, of op huwelijkse voorwaarden bent getrouwd, dan doe je er goed aan die stukken eerst zorgvuldig te bestuderen. Daarin staat namelijk meestal precies beschreven welke bezittingen en schulden gemeenschappelijk zijn en welke niet. Als scheidingshulp helpen wij u hier uiteraard graag bij.

Als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd is het simpel: alles moet gelijkelijk worden verdeeld – zelfs de schulden of bezittingen die je al had voordat je trouwde.

Huis en scheiding

Je woont samen in een huis en maar als gevolg van de scheiding gaat dat natuurlijk niet meer. De vraag is: wie blijft er wonen en tegen welke voorwaarden? Is het financieel ook haalbaar dat een van jullie twee de woning overneemt? Of moeten jullie het huis verkopen? Soms blijft één van de ex-partners er wonen, maar is het huis veel minder waard geworden. Hoe bepaal je dan de waarde van het huis en daarmee de mogelijke restschuld? Dit zijn allemaal vragen die zorgvuldig moeten worden besproken, want het laatste wat je wilt is dat je een paar jaar na de scheiding je ineens realiseert dat je belangrijke zaken over het hoofd hebt gezien.

Verevening pensioenen

Het ouderdomspensioen dat is opgebouwd tijdens het huwelijk of het partnerschap wordt doorgaans verevend. Veel – vooral jonge – mensen die in scheiding liggen, zien daarvan af, maar staan onvoldoende stil bij de mogelijke gevolgen. Daarom moet je altijd goed in kaart brengen hoeveel pensioen er door beide partijen is opgebouwd. Op de website www.mijnpensioenoverzicht.nl kan iedereen zijn eigen overzicht opvragen.

Kinderalimentatie en partneralimentatie

Een veel voorkomend struikelblok bij scheiding is de hoogte van de alimentatie. De enige manier om goed inzicht te krijgen in wat ieders rechten en plichten zijn, is het laten maken van een alimentatieberekening. Daarvoor moeten diverse gegevens worden verzameld. Helaas is de wetgeving in Nederland op dit gebied vrij complex en kan een betrouwbare berekening alleen gedaan worden door een deskundige.

Wat te doen bij scheiding?

Bij een scheiding komen veel emoties kijken en tegelijkertijd moeten er veel praktische zaken worden geregeld. Dat is niet zelden een moeizaam en gecompliceerd proces. Bovendien, als je nu beslissingen neemt op basis van verkeerde informatie, dan kan dat later hele grote gevolgen hebben.

Wat te doen bij scheiding? Laat je bijstaan door een (MfN-)registermediator. Wij helpen u graag! Bel voor een vrijblijvend gesprek in de regio Nijmegen Elise Janssen 06-21449991, regio Rotterdam Els Mintjes 06-30899466

 

Comment Section

0 reacties op “Scheiden en nu?

Plaats een reactie


*