Page content

KIES Kinderen in echtscheidingssituaties

Alle kinderen moeten deelnemen aan KIES Kinderen in echtscheidingssituaties omdat KIES werkt! Uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht blijkt dat een scheiding grote impact op kinderen en jongeren heeft en dat KIES hen kan helpen beter met de scheiding om te gaan.

KIES speciaal voor kinderen in echtscheidingssituaties

Met leeftijdgenoten komen de kinderen en jongeren vier keer bij elkaar om hun wensen, zorgen, verhalen en meningen aan elkaar te vertellen door middel van gesprek en spel. Els en Elise, zijn gecertificeerd KIES omgangsbegeleider en begeleiden de kinderen daarbij.

Inmiddels hebben zo’n 1000 kinderen bij ons deelgenomen aan KIES of individuele gesprekken. En uit ervaring blijkt dat alle kinderen KIES© fantastisch vinden. Ze vinden het fijn om gehoord te worden en om andere kinderen te helpen. Elk kind gaat anders om met veranderingen – maar KIES helpt altijd.

Kinderen die niet deelnemen aan een KIES groep zien we in een individueel gesprek of een gesprek met broers/zussen. Daarna bespreken we met u wat onze bevindingen zijn. De input van de kinderen kunnen we gebruiken bij het opstellen van het ouderschapsplan. En kinderen leren zo om ook met hun ouders te bespreken wat belangrijk voor hen is.

“Door KIES snap ik veel beter dat ik boos en verdrietig mag zijn én dat dat ook weer over gaat.” Isabel (10 jaar)

“Bij KIES leerde ik dat als ik iets graag wil, ik het soms 2 of 3 keer moet vragen voordat mijn ouders luisteren… ze zijn ook zo druk.” Matthijs (8 jaar)

“KIES vond ik heel fijn, jammer dat het is afgelopen!” Merel (6 jaar)

“Met vrienden praat ik wel over de scheiding en die snappen me wel. Maar bij KIES heb ik echt even rustig over de scheiding gepraat en wat dat met mij doet. Dat luchtte ontzettend op.” Coen (15 jaar)

De 1e KIES bijeenkomst

Bij de eerst KIES bijeenkomst maken we eerst kennis met elkaar. Daarna bespreken we hoe het was toen je hoorde of er achter kwam dat je ouders gaan scheiden. Hoe was dat? Hoe voelde je je toen? Wat gebeurde er met je? En hoe voel je je nu? Beter? Slechter? Waardoor komt dat? Wat heb je nodig om je beter te voelen? Wie kan je daarbij helpen?

Omdat het fijn is om te leren terwijl je werkt aan een tekening of een oefening zullen we vaak een werkblad maken zoals een moodboard en een tekening over de scheidingsmelding. Per week hebben we een ander programma, hieronder staat per leeftijdsgroep wat we gaan doen.

Jonge kind: We spelen het pictogrammenspel en we maken het werkblad scheidingsmelding. Dat is een tekening waarop je laat zien hoe het was toen je hoorde dat je ouders gaan scheiden.
Basisschool kind: We maken het werkblad scheidingsmelding en hoe voelde ik me toen en nu? We laten met tekeningen aan elkaar zien dat je gevoel over de scheiding kan veranderen. Sommige dingen worden minder fijn, andere juist beter.
Puber: We maken het moodboard scheidingsmelding. Op een groot vel beschrijf je hoe het was toe je ouders je vertelden dat ze uit elkaar gaan. Dit presenteren we daarna aan elkaar.

De 2e KIES bijeenkomst

De tweede KIES bijeenkomst gaat over je gezinssituatie. Hoe was je thuis voor de scheiding en hoe is dat nu? Wat zou je graag willen? Wat verandert er allemaal? Wat geeft je troost?

Iedereen mag iets meenemen wat je troost biedt. Dit in de meest ruime zin van het woord. Knuffels, foto’s van familie en vrienden, Nintento DS’en, huisdieren… enz. Want iets hebben wat je troost is heel belangrijk. Dan voel je je beter, We hebben het vandaag ook over vertrouwen. Op wie kun je vertrouwen en wanneer kun je op iemand vertrouwen? Vaak zijn er veel mensen in de buurt waar je mee kunt praten of gewoon lol mee kunt maken.

Het jonge kind: We spelen het vertrouwenspel. Dat is een spannend spel waarin je met een blinddoek op hulp mag vragen om door een moeilijk parcour te lopen en je mag een ander helpen om niet te botsen en goed bij het eindpunt te komen. Je leert dat het soms best spannend is om op iemand te vertrouwen maar dat het fijn is als het lukt. Je leert ook wat je moet doen als iemand anders jouw hulp nodig heeft. Daarna maken we het werkblad ‘ik hoor bij’. Bij wie hoor jij allemaal, en bij wie hoort je vader? Dat is ineens best ingewikkeld. Samen maken we dat helemaal duidelijk.
Basisschoolkind: We spelen het vertrouwenspel en maken het werkblad ‘dit heb ik nodig en de ‘ster’ en het ‘ik hoor bij ….’ werkblad. Jij bent een ster! En je gaat stralen van fijne dingen. Zoals veel kadootjes op je verjaardag, een knuffel van je hond, …. Op het werkblad ben jij het middelpunt. Je hoeft alleen maar aan te geven waar jij van gaat stralen.
Puber: We spelen het KIESspel. Dit spel geeft je stof tot nadenken en laat je oefenen met vragen als: hoe vraag ik aan mijn vader/moeder of ik vaker bij hem/haar mag zijn. Je ontdekt je nog moeilijk vindt en wat je talenten zijn. Omdat alle kinderen een ster zijn maken de werkbladen ‘ster’ en ‘dit heb ik nodig’. Wat jij nodig hebt weten je ouders natuurlijk wel…een beetje. Zet het nog maar eens een keer goed op een rijtje zodat het voor jou én je ouders duidelijk is.

De 3e KIES bijeenkomst

De derde KIES bijeenkomst gaat over wanneer je bij je vader en je moeder bent. Hoe zou jij het willen? Maak je je ergens zorgen over? Wat vind je fijn bij papa en mama? Je woont straks in 2 huizen. Dat is spannend en nieuw. Sommige dingen moeten nog wennen en andere dingen zijn nog steeds hetzelfde.

Jonge kind:  We spelen het hulp- vragen en hulp bieden spel en we maken het werkblad ‘2 huizen’. We maken een grote tekening met daarop 2 huizen. Het huis van papa en van mama. Maar 2 keer jouw huis. Wie wonen er allemaal in die huizen?
Basisschoolkind: We spelen het KIESspel en het hulp vragen en hulp bieden spel en maken het werkblad ‘2 huizen’. Het hulp vragen en hulp bieden spel leert je om hulp te vragen als je het nodig hebt en hulp te bieden aan een ander als die jou nodig heeft. We spelen tikkertje met verlos en je zult merken dat na 1 of 2 potjes je al beter hulp kunt vragen en bieden. Super leuk en leerzaam.
Puber: We maken het moodboard ‘2 huizen’. Je moet misschien met je schooltas van het ene naar het andere huis. En niet te vergeten je kleren en misschien je instrument. Hoe ga je dat aanpakken, wie moet wat voor je regelen zodat het allemaal soepeltjes loopt? Hoe zien jouw huizen eruit en wat heb jij nodig om het fijn te hebben. In een groot moodboard mag je dat laten zien.

De 4e KIES bijeenkomst

De vierde KIES bijeenkomst gaat het over de toekomst en nieuwe partners. Heeft je vader of moeder een nieuwe vriend of vriendin? Hoe vind jij dat? Wat wil je graag in de toekomst? Hoe kun je dat voor elkaar krijgen? Als je ouders een nieuwe partner krijgen heeft dat voor jou vaak veel gevolgen. Gaan ze samenwonen, komen er nog nieuwe kinderen of stiefbroers of zussen? Allemaal behoorlijk heftig.

Jonge kind: We bespreken het levenstouw en maken het werkblad ‘nieuwe partners’. Moet de nieuwe vriend groot of klein zijn, van honden houden of…? We tekenen jouw gevoel bij of wens van de nieuwe partners van je ouders. Dat levert prachtige tekeningen op.
Basisschoolkind: We bespreken het levenstouw en we maken het werkblad ‘nieuwe partners’. Als je je rot voelt dan heb je een knoop in je buik. In een mooi koord mag je knopen leggen, zoveel als er knopen in je buik zitten. En dan kijken we of er al knopen uit kunnen, of wat losser. Het koord mag je meenemen naar huis.
Puber: We bespreken het levenstouw, maken het moodboard ‘nieuwe partners’ en schrijven een brief aan…jezelf. Deze sturen we je een jaar later toe. Hoe cool is dat? Een jaar later een brief van jezelf krijgen! Met wensen, aardige woorden, een verhaal over hoe je je een jaar eerder voelde. Alleen voor jou en helemaal prive. In een dichte envelop bewaren we hem en sturen hem later toe.
Alle werkbladen en moodboards worden in een mapje gedaan en aan je meegegeven. Voor jezelf of voor wie jij dan ook zou willen. Niets moet en alles mag.

De vierde KIES bijeenkomst hebben we een gesprek met je ouders over wat zij graag over jullie willen bespreken en over wat wij hebben gezien bij jullie. We geven je ouders tips en handvatten over hoe nog beter met de scheiding om te gaan. En dan vooral hoe het voor jullie beter zou zijn.

Comment Section

0 reacties op “KIES Kinderen in echtscheidingssituaties

Plaats een reactie


*