Page content

Goedkoop scheiden

Goedkoop scheiden?

Regelmatig krijg ik mannen of vrouwen aan de telefoon die willen gaan scheiden, maar dan vooral goedkoop scheiden. Een veel gehoorde opmerking is: “wij hebben al heel veel geregeld en willen dus graag goedkoop scheiden”.

Aangezien ik regelmatig de vraag krijg of goedkoop scheiden mogelijk is, ben ik op onderzoek uit gegaan.

Online scheiding

Nieuwsgierig geworden naar wat dan dat inhoudt: goedkoop scheiden, ging ik op onderzoek uit. Uiteraard begon ik mijn zoektocht op google. Als je zoekt op de woorden goedkoop scheiden, komt er een hele waslijst aan resultaten varierend van “Snel scheiden voor €350,-“, “Snel online scheiden, vast en laag tarief, inclusief annulering”, “goedkoop scheiden binnen 6 weken”,“ Makkelijk Snel Scheiden vanaf € 90,- p.p. via internet! ” tot“ Uw Echtscheiding Snel en Goedkoop Geregeld! “

Het werd mij duidelijk dat ‘Goedkoop Scheiden’ een ‘internet scheiding’ of ‘online scheiding’ is. Via standaard vragen die je doorloopt, komt er na een aantal muisklikken een ouderschapsplan en convenant uitrollen. Deze stukken gaan naar een advocaat, -lees secretaresse- die zorgt dat alles snel wordt ingediend bij de rechtbank. Zodra de rechtbank de scheiding heeft uitgesproken, kan het gelijk door naar de ambtenaar van de burgerlijke stand om de scheiding definitief te maken. De akte van berusting, waarmee je van de hoger beroepstermijn kunt afzien, is namelijk getekend voordat er überhaupt een uitspraak van de rechter was. Dat scheelt tijd!

Snel scheiden

Opvallend is dat alle aanbieders van het fenomeen Goedkoop scheiden, vooral gericht zijn op de mensen die kiezen voor Snel scheiden. Tja, kan dat wel snel scheiden? Ik merk dat de clienten die bij mij aan tafel zitten allemaal verschillende fasen doorlopen en dat scheiden dus echt een rouwproces is. Een rouwproces wat echt tijd nodig heeft en ik zie dus een groot verschil tussen het eerste gesprek wat ik met clienten heb en het laatste gesprek tijdens het echtscheidingsproces. Scheiden is echt een pittig proces met alle emoties die daarbij horen. Geregeld gaan stellen met een ander idee het traject in. Ze hebben bijvoorbeeld bedacht dat de vrouw met de kinderen in de woning mag blijven wonen of dat zij af wil zien van partneralimentatie, omdat zij zichzelf ziet als ‘schuldige’ aan de scheiding. Gaandeweg het proces werd echter duidelijk dat zij de woning niet in haar eentje kon financieren en dat zij ook niet zonder de partneralimentatie zou kunnen. Zonder partneralimentatie zou zij zelfs onder de bijstandsgrens uit  komen! Nu is het zo dat ik altijd een alimentatieberekening maak, zodat clienten weten waar ze ‘nee’ tegen zeggen en dat dus een zeer weloverwogen keuze is. Ik vraag mij af hoe het was gelopen met dit gezin als deze ouders voor de razend snelle en spotgoedkope internet scheiding hadden gekozen. Zij hadden essentiële informatie dan nooit gekregen en daardoor gemakkelijk totaal verkeerde keuze’s voor hun toekomst kunnen maken.

Spijt

Onlangs sprak ik een collega die veel contact heeft met de rechtbank en zij vertelde dat de rechtbank iedere week stapels online scheidingen binnen krijgt. De rechtbank ziet bijzonder veel van deze gescheiden stellen later weer terug met een advocaat. Een van de beide partners heeft dan toch niet goed begrepen waar hij of zij mee zo snel mee instemde en er achteraf (veel) spijt van.

De juridische mogelijkheden om een rechterlijke uitspraak te herzien, zijn echter beperkt en vooral tijdrovend en duur.

Het Gerechtshof van Den Haag heeft onlangs een advocaat en een online scheiden aanbieder/mediator teruggefloten, omdat zij onvoldoende informatie aan hun cliënten hadden gegeven.  Hier was in tegenstelling tot de meeste online scheidingen wel één gesprek geweest met de mediator, maar ook dat was voor het hof volstrekt onvoldoende. Je kunt je dan ook voorstellen dat deze exen, die ooit voor snel, goedkoop en online scheiden kozen, er dan alsnog langdurig op los moeten procederen met alle kosten en stress van dien.

Kinderen en echtscheiding

Zeker wanneer er kinderen zijn, levert een scheiding via internet problemen op. Marit Tomassen, net gepromoveerd aan de Vrije Universiteit geeft in haar onderzoek de volgende bezwaren aan: (…) “het ouderschapsplan heeft niet geholpen de omgang van ouders na de scheiding te verbeteren. Het is soms ook wel duidelijk waardoor dat komt: een groot deel van de ingediende ouderschapsplannen die ik voorbij zag komen bestond uit van het internet geplukte standaardplannen, die niet of heel summier waren ingevuld.”

Het is het zoveelste bewijs dat snelle internet scheidingen vaak meer problemen opleveren dan oplossen. Hoewel gesuggereerd wordt dat je in één klik van je ex af bent is niets minder waar. Voor goed scheiden is persoonlijke professionele begeleiding nodig. Door deze begeleiding kunnen ouders samen kwalitatief goede afspraken maken en ontstaat er ruimte voor de wensen en verwachtingen van de kinderen zelf. Ook krijgen ouders voorlichting over hoe zij hun kinderen zo goed mogelijk door de scheiding heen kunnen helpen. Maar nog belangrijker ouders wordt geleerd om verder te gaan als collega-ouders en niet als vechtende exen. Goed scheiden is dan ook begeleiden op maat en daar kan geen supersnelle internet scheiding tegen op. Daarnaast bieden wij uw kinderen ook nog eens het speciale KIES programma aan, in 4 sessies helpen wij uw kinderen om beter met de scheiding van hun ouders om te gaan. Ook leren ze om beter aan te geven wat hun wensen en gevoelens zijn. Want kinderen scheiden niet!

Bron: Sissel Pemmelaar

Comment Section

0 reacties op “Goedkoop scheiden

Plaats een reactie


*