Page content

Omgangsregeling

Een omgangsregeling is eigenlijk een verzamelbegrip voor het schema wie wanneer de kinderen heeft.

De omgangsregeling is een van de belangrijkste onderwerpen uit het ouderschapsplan en dus belangrijk om hier uitgebreid bij stil te staan. Wij werken altijd met een omgangsregeling die bestaat uit twee weken, beginnend met week 1 en dan week 2. Hierdoor werken we met even en oneven weken, wat fijn is als je iets moet plannen in de agenda wat later valt. Je weet dus al weken of maanden van te voren wanneer de kinderen bij je zijn.

Bij het opstellen van de omgangsregeling letten we ook op of de kinderen niet te vaak hoeven te wisselen van ouder, want kinderen blijven vaak last houden van de wisselingen. Mijn ervaring is dat de meeste kinderen echt even moeten bijkomen als ze net van ouder zijn gewisseld. De een trekt zich even terug, terwijl de ander juist heel erg druk doet en alle verhalen kwijt moet van wat hij of zij heeft meegemaakt bij de andere ouder.

Het is belangrijk om steeds een vinger aan de pols te houden en te kijken of de kinderen zich nog fijn voelen bij de omgangsregeling, want met het ouder worden, veranderd ook vaak de behoefte.

Dit soort zaken bespreken we uitgebreid aan tafel als we samen met u het ouderschapsplan opstellen.